2010. augusztus 17., kedd

Matyó

The „Matyó” Folkart Association is located in the centre of one of Hungary’s most outstanding cities, Mezőkövesd. It was established in 1991, and since then it has had the esteemed task of developing and passing on the beautiful folkart values of the Matyó people. The association is located in a preserved area of the city called the „Hadas”, where there are a great number of thatched-roof houses remaining where we can find many handicrafters and artisans keeping the traditions of the locals. In this area of the town, many workshops and camps are held for both locals and guests so that they can also learn and appreciate the handwork which goes into the crafts which is located next to the Táncpajta (Dancehall).
The association has more than 100 members who participate in different activities including dancing, embroidery, woodwork and many other handicrafts.


Hogyan is született meg ez a gyönyörű hímzőkultúra? Egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú kedvese sokat rimánkodott, hogy adja vissza neki, mire az ördög azt mondta: Akkor kapod vissza a szerelemedet, ha elém hozod kötényedben a nyár legszebb virágait! Bajban volt a lány, hiszen télvíz idején jártak. Ám végül is kitalálta, hogyan teljesítheti az ördög kívánságát. Ráhímezte kötényére a kert gyönyörű rózsáit és azt vitte cserébe a párjáért. Így szól a legenda. A matyó hímzés hozzávetőlegesen 200 éves múltra tekint vissza, legkorábbról a magasra felvetett ágyak díszlepedői maradtak fenn. Az országosan is elterjedt fehér, vagdalásos vásznakat a XIX. század utolsó harmadában Mezőkövesden a piros-kék fonallal, az ún. cipés-madaras mintával kivarrt lepedők váltják fel.


The Matyó embroidery inspired the Hungarian fashion designers. For example:
rekavago's shoes collection


A magyar divattervezőket is inspirálta a Matyó hímzés. Például:
Vágó Réka cipő kollekciója


Forrás: rekavago

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése